Полезно

ГАРАНЦИОНЕН СРОК НА ЧАСОВНИК И КАКВО ПОКРИВА

Всеки часовник има гаранционен срок определящ го съответния производител и покрива единствено и само фабрични дефекти по механизма.

ГАРАНЦИЯТА НЕ ПОКРИВА

1. Трайността на батерията.
2. Нормалното износване – надраскване на стъклото; промяна в цвета и/или материала на не металните каишки и закопчалки – кожа, текстил, гума; изтриване на покритието.
3. Всякаква повреда на която и да е част от часовника възникнала от неправилна експлоатация, липса на грижи, небрежност, злополуки (удари, хлътнатини, смачквания, счупено стъкло, и т.н.)
 4. Часовникът е бил манипулиран от неоторизирани лица – смяна на батерия, обслужване или поправка или е претърпял промяна в оригиналния си вид.

ВАЖНО!!! Сверяването на датата не трябва да се извършва между 21:00ч. и 3:00ч. В 21:00 ч. започва автоматичната смяна на датата и се захващат зъбните колела на датника и стрелките могат да бъдат повредени, което не се покрива от гаранцията и поради този факт, когато месеца е 30 дни, най-добре да се смени датата на 1-ви сутринта.

МЕХАНИЧНИ И АВТОМАТИЧНИ ЧАСОВНИЦИ

За да приведете в експлоатация Вашия автоматичен часовник, трябва да го навиете докрай. Това обикновено става посредством короната – 30-40 оборота са напълно достатъчни. При навиване пружината не може да бъде пренавита – тъй като при модерните автоматични часовници тя е защитена посредством плъзгащ съединител. Часовниците с ръчно навиване трябва да навивате, докато усетите първото съпротивление.

КВАРЦОВИ ЧАСОВНИЦИ – ЧАСОВНИЦИ С БАТЕРИЯ

Кварцовите часовници, тези с батерия са близо 90 % от всички часовници, произвеждани до днес. Техния механизъм е значително по опростен. Нямат нужда от навиване или от каквото и да било специално внимание. Обикновено дават около минута или няколко минути отклонение на година. Ако е спрял или EOL системата се е активирала, посетете нашия сервизен. Не оставяйте остаряла, неработеща батерия във вашия часовник.

END OF LIFE / EOL СИСТЕМА

Някои модели имат End Of Life/ EOL система, т.е. сигнализират кога наближава края на батерията – секундарната стрелка започва да прескача през 4 секунди.

ХРОНОМЕТЪР

С хронометъра на вашия часовник можете да измервате изминало време. Границата на хронометъра е 9 часа и 59 минути. Можете също да измерване времена за отделни етапи (LAP и SPLIT времена), да ги записвате в паметта на часовника и да ги възпроизвеждате в режим възпроизвеждане. До 59 минути 59.99 секунди времето се измерва със стъпка 1/100 от секундата. След това стъпката е 1 секунда.

ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СТЪКЛОТО НА ЧАСОВНИКА

Минералните стъкла трудно, но се драскат. Стъкла от сапфир кристал могат бъдат надраскани само с диамант и гранит. За съжаление обаче не драскаемите  сапфир кристал стъкла са и по-чувствителни на удари в сравнение с минералните стъкла.

АНТИРЕФЛЕКСНО СТЪКЛО

Антирефлексното покритие е фин слой върху стъклото на часовника, който осигурява перфектна видимост на циферблата, чрез елиминиране на отразената светлина. Това деликатно покритие може да се повреди при триене или контакт с твърди, груби повърхност.

КОЖЕНИ КАИШКИ

Каишките от кожа по принцип, не бива да имат съприкосновение с влага, сапун и химикали. Само каишки, при които изрично е посочено, че са водоустойчиви, такива от силикон, могат да се почистват под течаща вода, без да се използват почистващи средства. В противен случай могат да се появят промени в цвета и контура на каишката. Трайността на кожената каишка е от 6 (шест) месеца до две години.

DLC ПОКРИТИЕ

DLC е технологията за покриване на метал с черен цвят с най-висока издръжливост и най-трудно за надраскване. Покритието се постига, като високо-въглеродна сплав бързо се охлади върху метална повърхност. Процесът много прилича на този на създаването на синтетични диаманти. Ето защо DLC покритието има сходни свойства и прави метала много по-траен.

IP ПОКРИТИЕ

IP  или йонното покритие е едно от най-новите покрития, а също така и най-напредналото до днес. IP покритието е полагане на слой  титанов нитрид върху основният метал, под формата на пара. Крайният резултат е по-трайно и по-трудно на надраскване покритието, като също така предлага по-голяма яркост и блясък.
Експерименти направени, за да се провери издръжливостта на IP покритието са показали, че това покритието е от пет до осем пъти по-трайно и устойчиво на корозия и износване. Избягвайте контакт с абразивни повърхности.

PVD ПОКРИТИЕ

PVD ( PVD / Physical vapor deposition ) покритието обикновено е само няколко микрона тънък, но твърд слой устойчив на корозия. Молекулите  му така се свързват с тези на метала, че  веднага  след нанасянето му е много трудно (почти невъзможно) да бъде отстранено. Избягвайте контакт с абразивни повърхности.

ГАЛВАНИЧНО ПОКРИТИЕ

Тези покрития се полагат чрез електролиза. Като се променя честотата и големината на тока е възможно да се промени дебелина на различните слоеве. Позлатяването е галваничен процес, при който се нанася фино златно покритие върху определени компоненти на часовника. Това покритие може да се отстрани при триене в твърди и груби повърхности. Избягвайте контакт с абразивни повърхности.

МАГНЕТИЗИРАНЕ

Ако забележите, че часовникът ви изведнъж започне да работи прекалено бързо, вероятната причина за проблема е магнетизирането на спиралната пружина. Това от своя страна води до забавяне въртенето на колелото на баланса, което ускорява ритъма на часовника. Проблемът се оправя изключително лесно, като часовникът бъде прекаран през машина за де-магнетизиране и е готов за употреба. В редки случаи от намагнетизиране, можем да наблюдаваме забавяне на часовника.
Избягвайте да оставяте часовника си до уреди, излъчващи силно магнитно поле, такива като хладилници, телевизори, мобилни телефони и др. Те могат да повлияят на правилното функциониране на вашия часовник. Като основно правило и препоръка е да държите часовника си поне на 5см от уреди с магнитно поле.

LAP И SPLIT ВРЕМЕНАТА

Lap time е времето, което ви е необходимо, за да се придвижите от една точка до друга по време на състезание. Например при бягане на писта можете да измервате времето си за всяка една обиколка по отделно. Split time е времето от старта до различни точки по време на състезанието. Например можете да измервате какво е вашето време от старта до маркера за изминати 5 км, от старта до маркера за изминати 10 км и т.н.
Измерване на изминало време: Следващите операции са еднакви независимо дали измервате lap или split времена

Натиснете бутон А за старт на хронометъра
Натиснете бутон А за спиране на хронометъра. Можете да стартирате и спирате хронометъра колкото пъти желаете чрез натискане на бутон А
Натиснете бутон С за нулиране на хронометъра

FLYBACK ФУНКЦИЯ

Тази функция е разработена за пилоти. По време на отброяване с натискане на бутон се започва ново отброяване. Резултатът е, че няколко времена са записани без забавяне.

ХЕЛИЕВ КЛАПАН

Хелиевият клапан е специална разработка за професионални дълбоководни гмуркачи. Той е запълнен със смес от хелий и кислород. Хелиевите молекули са по-леки от тези на въздуха. Поради тази причина след завръщане на повърхността хелиевите молекули не излизат от корпуса на часовника със същата скорост както въздуха, това увеличава налягането отвътре, което може да доведе дори до избиване на стъклото и уплътнението от корпуса. За да предотврати това, хелиевият клапан се отваря докато гмуркачът постепенно излиза на повърхността, така че хелият да може да излезе по-лесно от корпуса

COSC СЕРТИФИКАТ / Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres

COSC е швейцарска организация с нестопанска цел основана в сегашния си вид през далечната 1973, която тества направените единствено и само в Швейцария хронометри за точност. Швейцарските производители на часовници по желание дават часовниците си за тест в една от трите лаборатории намиращи се в градовете Бил, Берн и Ле Льокъл. Само 3% от швейцарските часовници са сертифицирани от COSC. Част от механизмите, които се дават за сертифициране от COSC са: ЕТА 2892A2 и варианти; Valjoux 7750 и всеки от които работи при 28,800 удара в час.

COSC стандарт
в секунди
Механика Кварц
Средно дневно отклонение: −4/+6 Средно дневно отклонение при 23 °C: ±0.07
Средно изменение в %: 2 Скорост при 8 °C: ±0.2
Най-голямо изменение: 5 Скорост при 38 °C: ±0.2
Разлика в позициите в %: −6/+8 Стабилност: 0.05
Най-голяма разлика в %: 10 Динамика: ±0.05
Термична вибрация: ±0.6 Временен ефект на механични сътресения: ±0.05
оценка: ±5 Оценка на възобновяване: ±0.05
n/a Остатъчен ефект от механични удари: ±0.05; 200 шокови еквиваленти при 100 g (981 m/s², 3,217 ft/s²)

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА КОРОНКА НА ВИНТ

Много е важно да държите навита до край коронката, докато не ви е необходимо да я използвате.
Как се отваря коронката: Завъртете коронката обратно на часовниковата стрелка, когато усетите леко щракване, вашата коронката е отключена и може да се оперира с нея.
Как се затваря коронката: Веднъж приключили ползването и, завъртете я по посока на часовниковата стрелка като едновременно леко я натискате към корпуса на часовника.

ВОДОУСТОЙЧИВОСТ ЗА ЧАСОВНИЦИ

Бъдете внимателни и спазвайте тази информация ако искате да използвате часовника си дълго време. Дори и вече да сте влизали във вода с 30 или 50M и да не сте повредили часовника имайте предвид, че това дали ще пропусне вода зависи от много фактори, като дълбочина, соленост на водата, температура, продължителност на потапянето и др.

Водоустойчивостта на часовниците се класифицира при лабораторни тестове за издръжливост на налягане, проведени от плувец и гмуркач, стоящ неподвижно при даденото налягане. Повечето занимания във вода обаче са свързани с много движение и други промени на околната среда. Тези отклонения от начина на класифициране на часовника могат да поставят на изпитание или да неутрализират водно-защитните свойства на вашият часовник.

Водоустойчивостта на часовника, не може да бъде гарантирана завинаги. Тя може да се повлияе от остаряване на уплътненията или от случаен удар на завинтващата се коронка. Препоръчваме ви да проверявате водоустойчивостта на часовника си веднъж годишно.

Маркировка Допуска се Не се допуска
30М WATER RESISTANT напръскване, дъжд и др. Ползване в баня, басейн, море, плуване, гмуркане.
50М WATER RESISTANT къпане в баня, басейн Влизане в солена вода-море. Въртене на коронката, натискане на бутоните под вода.
100М WATER RESISTANT Влизане в море – солена вода, гмуркане до 5м Гмуркане с акваланг.
200/300М WATER RESISTANT Гмуркане със специални средства (акваланг). ВАЖНО!
След мокрене в солена вода, да се измие много добре с чиста вода.